Adóváltozások: cégautóadó 2017 és többet lehet munkába járásra elszámolni

2017. január 1-től 3 adóváltozás lesz útnyilvántartás témában:

A legfontosabb rendszerszintű változás, hogy hatályukat vesztik a tartós bérletre vonatkozó speciális cégautóadó szabályok. Azaz tartós bérletbe vett járművek esetén is a tulajdonos lesz a cégautóadó alanya. Ennek megfelelően, jellemzően el fog válni egymástól a gépjárműadó és a cégautóadó alanya. Erre azért volt szükség, mert a most hatályos jogszabály visszaélésre adott okot (a tulajdonos cég megúszta a cégautóadót, ha azt magánszemélynek adta üzemben tartásra), ezt szüntette meg a jogalkotó. Tapasztalatunk szerint ez a látókörünkben nem volt jellemző, így keveseket érinthet. Fontos, hogy ugyanez a hír a sajtóban jellemzően tévesen jelent meg, “Megszűnik a tartós bérlet!” – de ez nem igaz, csak a szabályai változtak meg.

A munkaerő mobilitásának ösztönzése érdekében több jelentős változást tartalmaz egy új szabályozás: a saját gépkocsival történő munkába járás estén adómentesen biztosítható kilométerenkénti térítés összege 9 forintról 15 forintra emelkedik. Figyelem! Ez nem egyenlő a magánautókra adható 9 Ft-os karbantartási költséggel, nehogy valaki összekeverje! Gyakorlatilag a csak munkába járáshoz nagyon nem is kell útnyilvántartás (magánautó céges használatához viszont  kiküldetési rendelvény formájában igen), így az ügyfélkörünket nagyon ez nem is érinti.

Bővül a cégautóadó mentességre jogosultak köre: eddig kizárólag csak az egészségbiztosítási szerv által finanszírozott háziorvosi, házi gyermekorvosi tevékenységhez használt autó után nem kellett cégautóadót fizetni, ezt bővítik most a területi ellátási kötelezettség körében a fogorvosi, védőnői és az iskola-egészségügyi alapellátáshoz használt autókra.

Tetszett a cikk?Hasonló bejegyzések

Oszd meg ismerőseiddel

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is – ha kell, keményen beleállva a témába – kendőzetlen, saját gondolatokkal.

“Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg.”

Barazsy Ákos
27 652
Olvasók száma
2007Üzleti kategóriaÖsszesített 3. Hely
HVG Goldenblog