Adócsomag 2017: záródnak a kapuk a villanyautó-kedvezmények előtt

A jól bevált kormányzati kommunikációs klisét választották ezúttal is a 2017-es adócsomag közlésével: “ha el akarod rejteni a rossz híreket, akkor azt közöld péntek délután amikor már a kutya sem figyel oda”. Ezúttal ezt megfejelték egy négynapos hosszú hétvége előtti csavarral is: ilyen a 2017-es adócsomag.

Persze a felszínes, egymástól átvevős, tartalmat értelmezni, gondolkodni és írni már nem tudó, “újságíróktól” csak az jelenik meg, amit a kormányzati kommunikációs osztály jó érzékkel csalinak bedobott, de ha valaki végigolvassa az igen vaskos beterjesztést, akkor a végére már korántsem lesz olyan boldog…

Én úgy szeretem ezt a rendszert, hogy már júniusban azt lehet olvasni, hogy “Elfogadták a 2017-es adócsomagot” – és akkor azt gondolná az ember, hogy “ok, akkor tudom mire számítsak jövőre”, de nem, hanem van még egy meglepi csomag október végére is.

Ez lenne a kiszámítható adózás? Csoda, hogy menekülnek innen az emberek?

img_3067-1200x800

Nyilván csak abba a részbe megyek most bele, ami témájában releváns ehhez a bloghoz, ez pedig a villanyautók adója: ismét kell fizetni rájuk cégautóadót és gépjárműadót (ez a tervezet, de el fogják fogadni)

Az szép és jó, hogy 1-2 éve rebesgetik, hogy akkor most húúú de megtámogatjuk a környezetvédő autózást, legyen mindenhol (ingyen) töltőállomás, adózási kedvezmények, Áfa csökkentés, zöld rendszám meg támogatás a vásárláshoz és akkor majd jól megveszi mindenki ezeket az autókat… aztán ezeknek a fele meg sem valósult.

Persze azt sosem gondoltam komolyan, hogy a megvalósult kedvezmények hosszú távon fenntarthatóak lennének, mert nyilván ha annyi elektromos autó lesz mint most hagyományos, akkor az államnak is meg kell adóztatnia valamit, de azért mondjuk 5 évre azért számítottam, és majd szépen, sorjában záródnak be a kapuk…

…de ilyen hamar?

Alig fut pár villanyautó az utakon, és máris vonjuk meg a cégautóadó- és gépjárműadó kedvezményüket?

Nem korai ez még egy kicsit?

Egyik kezemmel adok, a másikkal meg elveszek? Milyen koncepció ez?

Vajon mit fog az az adózó gondolni, aki a könnyítések hatására megrendeli az elektromos autóját, aztán mire átvenné azt, teljesen más adózási körülmények között üzemeltetheti, mint amivel előzetesen számolt?

Tetszett a cikk?Hasonló bejegyzések

Oszd meg ismerőseiddel

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is – ha kell, keményen beleállva a témába – kendőzetlen, saját gondolatokkal.

“Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg.”

Barazsy Ákos
26 331
Olvasók száma
2007Üzleti kategóriaÖsszesített 3. Hely
HVG Goldenblog