A Volvo és a Tesla válasza a Magyar Honvédség gépjármű-összeírási törekvésére

Eme szép tavaszindító napon röppent fel a hír, hogy a Magyar Honvédség nyilvántartásba veszi az egyes magán- és céges autókat, főleg a terepjárók és a mikrobuszok érdeklik őket.

Mondjuk én akkor írok valamiről listát, ha célom van vele, de itt persze jött azonnal a cáfolat, hogy “igen, összeírjuk, de még sosem vettük igénybe őket”, de nehéz meggyőzni az embereket arról, hogy ez semmilyen összefüggésben nem áll a 2 nappal ezelőtti országértékelésben elhangzott veszély elhárításával, miszerint “mindent bevetünk a határaink védelmében”.

Ezzel egyet is ért mindenki, csak arra nem gondoltunk, hogy ehhez az az autó is kelleni fog, amivel gyerekeinket visszük az óvodába, úgyhogy az internet népe mindjárt el is kezdett ötletelni, hogy “a mi adónkból az állam nem fog vastagot szarni” alapon mit lehet tenni, ha egy szép nyugodt hajnalon bekopognak és viszik a család autóját szolgálatra vagy éppen úgy fizetjük a cégautóadót, hogy közben a honvédség használja…

Van, aki papíron ellopatja, valaki működésképtelenné tenné, egyesek a katonák szemét kaparnák ki – vagy éppen magukban tennének kárt, de a szeretett autójukat semmi pénzért nem adnák oda (olyan kérdés is felmerült, hogy a törlesztőbe beszáll-e a hadsereg :) )!

A baj csak az, hogy ezek az ötletek mind bűncselekménynek számítanak, szerény jogi ismereteim pedig azzal vonnak párhuzamot, amikor az árvíznél egy hasonlóan kölcsönvett munkagép kerekét inkább kiszúrta a tulajdonos, és gyorsítottban kapott 3 évet, mivel közfeladatot akadályozott meg vagy valami ilyesmi…

Bűncselekményre pedig senkit nem buzdítok!

redkey_VCC08643

Nem is gondoltuk volna, hogy a Tesla és a Volvo mérnökei (meg még biztos mások is) már meg is oldották a problémánkat: a Teslánál szoftveresen, a Volvo-nál pedig egy ún. “Red Key”, azaz piros kulccsal korlátozható az autó!

Alapvetően ezt arra találták ki, hogy ha mosóba adjuk a kocsit, vagy épp kamaszgyerekünknek adjuk oda, akkor – a biztonság jegyében – lekorlátozhassunk funkciókat: zene hangerejét, ablakok-ajtók nyitását, nem lehet kikapcsolni a biztonsági felszereléseket – és lekorlátozhatjuk a sebességet!

Így dalolva adhatjuk át autónkat a Honvédségnek, de legálisan, és csakis a biztonságukat szem előtt tartva kicsit korlátozott funkciókkal, hogy azért mégis egyben kapjuk vissza azt, ha egyáltalán visszakapjuk… unokáink majd kárpótlási jegyben…

Update: a HM megnyugtatott mindenkit, hogy csak a céges autókra fenik a fogukat, magánautókra nem. Remek.

Tetszett a cikk?Hasonló bejegyzések

Oszd meg ismerőseiddel

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is – ha kell, keményen beleállva a témába – kendőzetlen, saját gondolatokkal.

“Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg.”

Barazsy Ákos
27 652
Olvasók száma
2007Üzleti kategóriaÖsszesített 3. Hely
HVG Goldenblog