A szervizdíj áfája nem egyenlő a lízingáfával!

2018.04.12.

 

Ügyfélszolgálatunkon az elmúlt időszakban több alkalommal is felvetődött egy kérdés, amelyet így érdemesnek látunk még egyszer tisztázni.

Arról van szó, hogy többen összekeverik az a szervizdíjjal kapcsolatos áfaleírást és a lízingáfa visszaigénylését, pedig a kettő között nagyon fontos különbségek vannak. Tegyük tisztába egyszer és mindenkorra, mit is jelent ez a két hasonlónak tűnő, ám teljesen másképpen működő folyamat!

Kezdjük a személyautóval kapcsolatos szervizdíj áfájával. Az aktuális áfatörvény szerint a személygépkocsi üzemeltetéséhez és fenntartásához szükséges szolgáltatások áfája 50%-ban levonható az úthasználati szolgáltatások (autópálya matrica) és a parkolási szolgáltatások kivételével. Ennek kapcsán – mivel az adóvisszaigénylés átalány formában működik – nem kötelező útnyilvántartással bizonyítani az üzleti- és magánutak arányát, viszont fixen 50% a levonás mértéke. Az útnyilvántartás vezetése ugyan ebben az esetben nem előírás, de hogy miért ajánlott mégis, arról itt, itt és itt írtunk korábban.

Ezzel szemben a lízingáfa visszaigénylése akkor történhet meg, ha a cég egy (vagy több) személyautót nyílt végű konstrukcióban lízingel. A lízingáfát a szervizdíjjal ellentétben nem 50%-ban lehet visszaigényelni, hanem amilyen arányban a lízingelt eszközt a vállalkozás céljaira használják. Ez a személyautó esetében az üzleti- és magánutak arányát jelenti. Az üzleti- és magánutak arányának bizonyítására pedig útnyilvántartást kötelező vezetnie az autó használójának. Erről részletesebben itt írtunk.

Tehát összefoglalva céges tulajdonú autó esetében csak a szervizdíj áfája igényelhető vissza 50%-ban, a bér- és lízingelt céges személyautó után pedig (konstrukciótól függően) a lízingáfa is visszaigényelhető az útnyilvántartással alátámasztott céges utak arányában.

A NAV-álló útnyilvántartás utóbbinál kötelező, az előbbinél pedig erősen ajánlott!

Tetszett a cikk?Hasonló bejegyzések

Oszd meg ismerőseiddel

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is – ha kell, keményen beleállva a témába – kendőzetlen, saját gondolatokkal.

“Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg.”

Barazsy Ákos
27 652
Olvasók száma
2007Üzleti kategóriaÖsszesített 3. Hely
HVG Goldenblog