A bérlő fogja fizetni a gépjárműadóval csökkentett cégautóadót

A cégautóadó fizetési rendjében változást hoz egy új módosítás, amely 2013.07.01-én lép hatályba és több tízezer szerződést érinthet. A legfontosabb változás, hogy a flottacégek helyett a bérlők fizetik meg a járművek után a cégautóadót, viszont ebből levonható lesz a gépjárműadó!

A közép- és nagyvállalatok körében hatékony megoldás a személygépkocsik flotta-szerű üzemeltetése, Ők a költségek egyetlen számlán megjelenő megoldást preferálják, ezért a cégautóadót is a bérbeadó fizette és a bérlésről szóló számla ezt – mint a bérleti díj részét – tartalmazta.

A cégautóadót most már a bérlők fogják fizetni, ami azt jelenti, hogy a bérleti szerződésekben, amely számukra ezt fizetési kötelezettségként külön nem mindig tartalmazza (hiszen az a bérleti díjkalkulációként a bérleti díj része volt), így jogilag akkor tiszta a helyzet, ha ezeket a szerződéseket szépen egyenként módosítják a felek.images

Ezzel nemcsak a számviteli zárlati időszakban keletkezik többletadminisztráció, de rengeteg új adóalany jön létre, akik új bevallási és befizetési kötelezettségüknek önállóan lesznek kötelesek eleget tenni. Az új cégautóadó-alanyok szokásos működés esetén legelőször 2013.10.20-án fognak bevallást benyújtani.

Összegezve: a jogalkotó tehát a korábbi, immár 4 éve funkcionáló rendszerhez képest most azt az esetet preferálja, amikor a bérlő egyben az üzembentartó is és teljes egészében saját maga adózik a jármű után.

E mellett a törvény fontos, de keveseket érintő változása, hogy megszűnik a bérbeadó cégautóadó fizetési kötelezettsége, magánszemélynek tartósan bérbe adott gépjárművek esetén. Minderre akkor kerülhet sor, ha a bérbeadó nem számol el más költséget, csak értékcsökkenést.

Fontos kiemelni, hogy a nyáron hatályba lépő módosítást egy olyan törvény tartalmazza, amely címében nem is utal adóváltozásokra. Ez lesz „Az adó- és egyéb közterhekkel kapcsolatos nemzetközi közigazgatási együttműködés egyes szabályairól” szóló törvény, amelyet hamarosan kihirdetnek.

Forrás: adoforum.hu

Tetszett a cikk?Hasonló bejegyzések

Oszd meg ismerőseiddel

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is – ha kell, keményen beleállva a témába – kendőzetlen, saját gondolatokkal.

“Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg.”

Barazsy Ákos
27 010
Olvasók száma
2007Üzleti kategóriaÖsszesített 3. Hely
HVG Goldenblog