40%-kal nő a cégautóadó. Mit tehetünk?

A mai hírek szerint 40%-kal nő a cégautóadó. Magánautó + kiküldetési rendelvénnyel a helyzet oldható.

Mit is jelent ez?

A cégautóadó jelenleg maximum 1600 köbcenti hengerűrtartalmú személygépjárművek után havi 7.000 Ft.,  ami 40%-os emeléssel 9.800 forintra nőne (ez évi 33.600 Ft-os többletkiadást jelent). Az összes többi (azaz az előbb említettnél nagyobb motorral rendelkező) személygépjármű után jelenleg havi 15.000 Ft. az adó,  emelés után 21.000 forintra nőhet az összeg (ez évi 72.000 Ft további adóteher).

Céges tulajdonú autók esetében nincs kibúvó, az adót akkor is fizetni kell, ha az netán több száz százalékkal emelkedik.

Viszont aki megteheti a jogszabály szerint, hogy adómentesen, kiküldetési rendelvény alapján számolja el magánautója cégérdekből történő használatának költségeit, az autó hengerűrtartalmának függvényében havi szinten 9.800-21.000 Ft-ot spórolhat!!

Várhatóan csökkenni fog azon magánautót cég- vagy vállalkozás érdekében használók száma, akik csak útnyilvántartás alapján, cégautóadó megfizetése mellett tudják elszámolni a költségeket (egyéni vállalkozók, Bt beltagok, stb – ahol nem alkalmazható a kiküldetési rendelvény). Ugyanis jövőre például egy 1.9-es dízel autó esetében 600 km megtétele lesz szükséges ahhoz, hogy fedezze az adót, tehát gyaníthatóan azok fognak költséget elszámolni, akik ennél jóval többet használják az autójukat cégérdekből.

Aki viszont sokat autózik, annak az adófizetés terhe mellett még mindig megéri az útnyilvántartás alapján történő költségelszámolás!

Maradjunk az 1.9-es dízel autó példájánál. Ha 600 km-t tesz csak meg vele, elszámolhat 21.000 Ft-ot, de ugyanennyit adóznia is kell, így sajnos nincs értelme elszámolni.

Ha viszont megtesz pl 1000 km-t, elszámolhat 35.000 Ft-ot, adózik belőle 21.000-et, még mindig marad havi 14.000 Ft a zsebében, ekkor már megéri.

Tetszett a cikk?Hasonló bejegyzések

Oszd meg ismerőseiddel

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is – ha kell, keményen beleállva a témába – kendőzetlen, saját gondolatokkal.

“Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg.”

Barazsy Ákos
27 029
Olvasók száma
2007Üzleti kategóriaÖsszesített 3. Hely
HVG Goldenblog