2014-ben top 7 bukta lízinges autók útnyilvántartásában

Egyre többen választják a nyílt végű lízinget új autó beszerzése esetén – ami nem csoda -, merthogy minden számítás szerint az egyik legkifizetődőbb konstrukció manapság.

Igaz, hogy kell útnyilvántartást vezetni hozzá, cserébe viszont minden költség leírható a céges utak arányában, és ugyanígy az Áfa is visszaigényelhető!

Igen ám, de sokan vérszemet kapnak és elkezdik gyártani a különböző “okosságokat” – melyekbe aztán bele is buknak.

Mik ezek?reality

  1. Keverik a fogalmakat, városi legendák terjednek, hogy milyen konstrukcióra mit kell vezetni és vannak, akiket évekig tart tévedésben egy felkészületlen könyvelő. Pedig egyszerű: céges személyautóra útnyilvántartás, egyéni vállalkozónak, nyílt végű céges lízingre útnyilvántartás, magánautó céges használatára kiküldetési rendelvény. Magánautóra nem jó az útnyilvántartás, lízingesre meg nem jó a kiküldetési.
  2. “Nem kell a tankolási számlákat gyűjteni / magánutakról nem kell tankolási számla!”. Minden – ismétlem minden – tankolásról kell számla céges autóhoz! Ez az alapja ugyanis az elszámolásnak (értsd: a számlák összegét számolod el), az útnyilvántartás gyakorlatilag a km igazolás a tankolásokhoz.
  3. “Ráérek akkor útnyilvántartást készíteni amikor épp a NAV kéri!”Erről kérdezd meg azt az Ügyfelünket, akinél úgy kezdődött a NAV ellenőrzés, hogy elvitték a tankolási számlákat, MAJD kérték az útnyilvántartást. Számlákkal is macera utólag és gyorsan minőségi útnyilvántartást összehozni, azok nélkül – tuti bukta.
  4. “Elég csak az éves / hóvégi km óra állást feljegyezni”. Igaz ez céges tulajdonú személyautóknál (ott sem ez javasolt), de a lízingeseknél útnyilvántartás kell annak minden előírásával együtt. Hónapról-hónapra. Vita nincs, feketén-fehéren le van írva.
  5. “Elég csak a céges utakat nyilvántartani, nem fogom a NAV / főnököm / cégem orrára kötni, hogy hol voltam a magánútjaimon!”. Megértem én, csak nem próbálnám ki. Nem, az sem jó, hogy havi göngyölegben odadobjuk a csontot a NAV-nak, hogy “magánút májusra összesen 345 km és kész.” Szintén le van írva a jogszabályban, hogy többek közt tételesen nyilvántartani kell: “…az utazás időpontját, az utazás kiindulópontját, az utazás célját és a partner nevét, címét (honnan-hova), a megtett kilométerek számát tételesen…”
  6. “Minden magánutamat céges útként tüntetem fel és így majd okosba’ elszámolok 100% Áfa-t”. Ha én NAV ellenőr lennék, bármilyen paksamétából ezeket szedném ki először és igen gyanúsnak találnám – mivel kevésbé életszerű. Van és lehet ilyen, de ezt az álláspontot azért majd a nem is annyira távoli jövőben meg is kell védeni! És mivel most már nemcsak útnyilvántartás- hanem Áfa ellenőrzés kapcsán is érdekes lehet az útnyilvántartás kérdésköre, főleg a tekintélyesebb flottával büszkélkedők kötelezően számíthatnak NAV ellenőrzésre a lízing futamideje alatt – szerény tapasztalatunk szerint. Jobb a békesség, javaslom legalább az iparági átlag körüli alkalmazást felhasználás szerint (80% céges út).
  7. Az örök klasszikus: “Nem fogok én itt szórakozni, excelben 10 perc alatt összedobok a vidéki partnereim látogatásával pár kamu utat ami majd nagyjából fedezi a havi futást!” Jól hangzik, viszont ez csak arra lesz elég, hogy a fiókban legyen valami útnyilvántartásnak látszó tárgy, de nem lesz jó arra, hogy kiálljon egy NAV ellenőrzést. Tapasztalatunk szerint az ilyen “útnyilvántartások” mellőznek minden logikai kapcsolatot a szabadságok és szabadnapok, tankolások, visszaellenőrizhető látogatások, szervizek, átlagsebesség, 2 tankolás közt megtehető távolság, stb. között…

Tetszett a cikk?Hasonló bejegyzések

Oszd meg ismerőseiddel

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is – ha kell, keményen beleállva a témába – kendőzetlen, saját gondolatokkal.

“Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg.”

Barazsy Ákos
27 038
Olvasók száma
2007Üzleti kategóriaÖsszesített 3. Hely
HVG Goldenblog