2012-től visszaigényelhető a bérautó Áfa-ja!

Januártól újra visszaigényelhetik a cégek a bérelt autók áfáját. Ez jelentősen megdobhatja a lízingcégek és az útnyilvántartó programok forgalmát. :)

Az új adótörvény – uniós nyomásra – feloldaná azt a tilalmat, ami miatt a cégek eddig nem vonhatták le a bérelt személygépkocsik és egyéb jármű bérbeadására előzetesen felszámított áfát. Van azonban egy külön kitétel is: amennyiben az adott járművet üzleti és magáncélra is használják, akkor a bérbeadást terhelő áfa csak az üzleti használat arányában lesz levonható, a használat arányát pedig útnyilvántartással kell alátámasztani.

Az új szabállyal jelentősen megváltozhatnak a céges autók piacán az erőviszonyok a bérbeadók javára. Egy másik szabály szerint a céges célra vásárolt járművek áfája továbbra sem lesz levonható csakúgy, mint az összes fenntartással kapcsolatos költségé sem. S azt is tudjuk már, hogy az áfa jövőre 25-ről 27 százalékra emelkedik.

Mindezt figyelembe véve valószínű, hogy az autóbérlés levonható áfája (ami a cégeknél tulajdonképpen megtakarítást jelenthet) megmozgatja majd a cégvezetők fantáziáját. Vagyis sokakban felmerülhet: inkább bérlés, mint vásárlás.

Tetszett a cikk?Hasonló bejegyzések

Oszd meg ismerőseiddel

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is – ha kell, keményen beleállva a témába – kendőzetlen, saját gondolatokkal.

“Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg.”

Barazsy Ákos
27 029
Olvasók száma
2007Üzleti kategóriaÖsszesített 3. Hely
HVG Goldenblog