Szolgáltatások ÁFA felének visszaigénylése cégautóra

NAV: ÁFA visszaigényléshez cégautóra kell útnyilvántartás!

A 2013. május 28.-án megjelent NAV tájékoztató tartalma különösen fontos azoknak, akik cégautót lízingelnek, vagy saját cégautóval rendelkeznek.

Röviden: a lízingeseknek 2 nyomós okuk is van az útnyilvántartás vezetésére (lízing ÁFA + szolgáltatások ÁFA fele vissza (ha nincs a lízingdíjban)), cégautó tulajdonosoknak pedig 1 nyomós okuk van útnyilvántartás vezetésére (szolgáltatások ÁFA fele vissza).

Mint tudjuk, 2013. január 1.-től a cégautókhoz kapcsolódó szolgáltatások (mindenféle szerviz, beleértve az alkatrészeket is!) ÁFA-jának az 50%-a levonható (visszaigényelhető).

Nem kevés pénzről van szó, ha valaki sosem töri össze az autóját, akkor is – iparági átlagot tekintve – kb. évi 50.000 Ft tiszta haszonról!

NAV tájékoztató szerint

“A személygépkocsi üzemeltetésével, fenntartásával kapcsolatos szolgáltatásokra vonatkozó ÁFA-levonási tilalom

Az ÁFA törvény 2013. január 1-jétől hatályos 124. § (4) bekezdése értelmében nem vonható le a személygépkocsi üzemeltetéséhez, fenntartásához szükséges szolgáltatás ÁFA-tartalmának 50 százaléka. Az ÁFA törvény 125. § (1) bekezdés f) pontja alapján azonban az ÁFA levonható, ha az ilyen szolgáltatások igénybe vétele fejében járó ellenérték legalább 50 százalékára igazoltan teljesül, hogy az az ÁFA törvény 15. §-a szerinti közvetített szolgáltatásnyújtás adóalapjába épül be.

Az ÁFA törvény 124. § (4) bekezdésében foglalt 50 százalékos levonási tilalom alkalmazása során az adóalany az általa használt személygépkocsival kapcsolatban – figyelemmel az ÁFA törvény 120. §-ának szabályára – elsősorban azt köteles vizsgálni, hogy az érintett személygépkocsi bármilyen mértékben szolgálja-e az adóalany adólevonásra jogosító gazdasági tevékenységét. Amennyiben igen, akkor a továbbiakban a személygépkocsi gazdasági tevékenység körében való használatának a tényleges mértékét nem szükséges külön út- vagy egyéb nyilvántartással alátámasztani, hanem – az adólevonásra jogosító gazdasági tevékenységhez történő használat tényének megfelelő igazolása mellett – az adóalany (függetlenül a gazdasági és a magánhasználat tényleges arányától) az ÁFA törvény 124. § (4) bekezdésében megjelenő, 50 százalékos levonási tilalmat alkalmazza.

Annak alátámasztása, hogy az adóalany az érintett személygépkocsit – bármilyen mértékben – adólevonásra jogosító gazdasági tevékenységhez használja, bármilyen (akár út-, vagy más egyéb) nyilvántartással történhet.

Amennyiben az adóalany a személygépkocsit igazoltan használja adólevonásra jogosító gazdasági tevékenységi körében, azonban adólevonásra nem jogosító adómentes tevékenységet is folytat, akkor az ÁFA törvény 124. § (4) bekezdése szabályának és az adómentes tevékenység miatti adólevonási korlátnak az egymáshoz viszonyított alkalmazása a következők szerint történhet. Ilyen esetekben első körben az ÁFA törvény 124. § (4) bekezdésének levonási tilalmát kell alkalmazni, és az így meghatározott, 50 százalékos mértékű tételes levonási tilalom alá nem eső előzetesen felszámított ÁFA-összeget kell az adómentes tevékenység miatti arányosításba bevonni.”

Magyarra lefordítva

Először úgy tűnik, mintha nem kéne útnyilvántartás, hogy a szolgáltatások ÁFA-nak fele visszaigényelhető legyen, ez 50% – függetlenül a céges / magánhasználat arányától.

Viszont ez az ÁFA mégis csak akkor vonható le, ha bizonyítva van, hogy a cégautó jövedelemszerző tevékenységet folytat, amit útnyilvántartással kell bizonyítani, méghozzá – ekkor már – a céges / magánutak megosztását is fel kell tüntetni!

Tehát aki nem akar komoly pénztől elesni (ki teheti meg?), az mostantól útnyilvántartást vezet cégautóra is (pl. egy törés esetén már nem lehet utólag okoskodni!), a részletekről mindenképpen egyeztess könyvelőddel, adótanácsadóddal!

Oszd meg ismerőseiddel

RoadRecord mobilapp

Már iPhone, Android és Windows Phone okostelefonos alkalmazással is rögzítheted adataidat, majd a többit szinkronizálással egyesítheted és szerkesztheted a számítógépeden!
kipróbálom