Megszakítjuk adásunkat: egyszemélyes Kft is megspórolhatja a cégautóadót!

Egyik Ügyfelünk segítségével sikerült elcsípnünk egy levelet, amely a NAV állásfoglalását tartalmazza az egyszemélyes Kft.-k és a kiküldetési rendelvénnyel történő elszámolás lehetőségeiről.

A jó hír az, hogy ez alapján egyszemélyes Kft-k esetében is alkalmazható az adómentes költségelszámolás magánautó esetében, azaz a Kft-ben lévő ügyvezető is “kiküldheti saját magát”!

Így el lehet kerülni a 40%-kal emelkedő cégautóadót (autónként évente 117.600 – 252.000 Ft megtakarítás), csak kiküldetési rendelvényt kell vezetni a RoadRecord-dal! :)

A NAV állásfoglalása:

“A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 3. §-ának a hivatali, üzleti utazás fogalmát meghatározó 10. pontja és a kiküldetési rendelvény fogalmát definiáló 83. pontja egyaránt a kifizetővel és a magánszeméllyel kapcsolatos rendelkezéseket tartalmaz. A definíciók nem zárják ki az egyszemélyes Kft-t a kiküldetési rendelvény kiállítására jogosult kifizetők köréből. [A kifizető fogalmát az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 178. § 18. pontja határozza meg, mely szerint kifizető többek között az a belföldi illetőségű jogi személy, amely adókötelezettség alá eső jövedelmet juttat, függetlenül attól, hogy a juttatást közvetlenül vagy megbízottja (posta, hitelintézet) útján teljesíti.]

A gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény 2. § (2) bekezdésének második mondata értelmében a Kft. jogi személyiségű gazdasági társaság, tehát a tagjaitól elkülönült jogi személyiséggel rendelkezik. Ez az egyszemélyes Kft-re is igaz, vagyis jogilag az is a tagjától elkülönült személynek minősül. Mivel az egyszemélyes Kft. által a vezető tisztségviselő részére kiállított kiküldetési rendelvény kiállítója a Kft. mint kifizető, a kiküldő és a kiküldött nem lesz ugyanaz a személy.

Az Alkotmánybíróság 60/1992. (XI.17.) AB határozatában rögzítettekkel összhangban tájékoztatom, hogy a válaszlevélben részletezettek szakmai véleménynek minősülnek, kötelező jogi erővel nem bírnak.”

Tetszett a cikk?Hasonló bejegyzések

Oszd meg ismerőseiddel

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is – ha kell, keményen beleállva a témába – kendőzetlen, saját gondolatokkal.

“Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg.”

Barazsy Ákos
25 712
Olvasók száma
2007Üzleti kategóriaÖsszesített 3. Hely
HVG Goldenblog