Hogyan változik a cégautó adó 2009. február 1.-től?

Mindenki számára van egy nagyon rossz hírünk, de a talpraesetteknek van hozzá megoldási javaslatunk is :)

A pontos és teljes törvényszöveggel még nem szolgálhatunk, de az adótörvény megszavazása után részt vettünk egy államtitkári tájékoztatón, ami alapján a következőkre kell felkészülni:

A rossz hír (van jó is), hogy akinek cégautója van annak adót kell fizetni.

Aki EVA-s annak is, tehát hiába átalányadózású – akkor is.

Akinek külföldi rendszámú autója van (pl. szlovák), de költséget számol el – annak is.

Tulajdonképp mindenkinek cégautó adót kell fizetnie, aki cégautót használ.

Mennyit kell fizetni? (javaslatunkkal mennyit lehet majd spórolni?)

a) 1600 cm3 hengerűrtartalom alatt ellátott személygépkocsi esetén 7.000 Ft havonta,
b)
1600 cm3 hengerűrtartalom felett ellátott személygépkocsi esetén 15.000 Ft havonta.

Kivételek (a cégeket gyakorlatilag nem érintik):

a) megkülönböztető és figyelmeztető jelzéseket használó járművek (de ezek nélküli autókra még akár a rendőrség is fizet…)
b) egyház, egyházi karitatív szervezet kizárólag alapfeladata(i) ellátásához üzemeltet,
c) amelyet a személygépkocsi-kereskedelemmel üzletszerűen foglalkozó személy vagy szervezet kizárólag továbbértékesítési céllal szerzett be,
d) amely kizárólag halottszállításra szolgál,
e) amelyet betegségmegelőző vagy gyógyító céllal, szociális céllal, az egészségkárosodott, hátrányos helyzetűek segítésére létrehozott alapítvány alapfeladataira használ
f) amelyet kizárólag az egészségbiztosítási szerv által – az egészségügy társadalombiztosítási finanszírozásának egyes kérdéseiről szóló jogszabály alapján – finanszírozott háziorvosi, házi gyermekorvosi tevékenység ellátása érdekében, valamint az egészségügyi államigazgatási szerv törvény alapján kizárólag betegségmegelőző, gyógyító, egészségkárosodást csökkentő közegészségügyi, járványügyi és egészségvédelmi alapfeladatának ellátása érdekében üzemeltetnek

Mi a jó hír?

A befizetendő adóból le lehet vonni a gépjárműadót. Tehát a negyedéves befizetéseknél a befizetendő adó összegéből levonható a súlyadó.

De ez még nem elég jó hír, nézzük, hogyan lehet legálisan elkerülni a cégautóadót!

"Miért hagynád, hogy válságban még a dilettáns kormány is lehúzzon?"

A törvény szerint a magánautókat is megadóztatják február 1-től.
Abban az esetben, ha a dolgozó vagy alkalmi megbízatású személy útnyilvántartást készít a magánautó cég érdekében történt használatáról, akkor az autó tulajdonosának adót kell fizetni.

DE !!!!

Ha ugyanebben az esetben nem útnyilvántartást, hanem kiküldetési rendelvényen történik az elszámolás akkor NEM KELL cégautóadót fizetni. (természetesen a RoadRecord tartalmazza az ehhez szükséges kiegészítéseket!)

A különbség a két esetben annyi, hogy a kiküldetési rendelvény formai követelménye más, valamint ez 2 példányú, az egyik a cégnél, a másik a dolgozónál van. Az adómentesség csak abban az esetben él, ha az elszámolás az üzemanyagköltségre és kilométerenként 9 Ft karbantartási költséggel számolják el.

TIPP:

a) vásárláskor magánautót vásároljon aki teheti
b) céges autód írasd át magánautóra
c)
megoldás lehet kisvállalkozóknak, ha az autó maradványértéke már 0-a vagy minimális, akkor ha a cég eladja a dolgozónak az autót, akkor a dolgozó a költségeket elszámolhatja kiküldetési rendelvényen, viszont a cégnek nem kell cégautóadót fizetni
d) olyan dolgozókat kell felvenni, aki hajlandó használni saját autóját a munkájához
x) szemfüles olvasóinktól további javaslatokat várunk…

Itt jegyezném meg, hogy ne érezze magát biztonságban egyetlen cég sem, aki eddig nem a törvények szerint készített útnyilvántartást – elmaradása van -, azt gondolva, hogy "februártól megfizetem a cégautóadót,és akkor az elmúlt 5 év hiányosságait elfelejti az APEH".

Egyrészt tudjuk, hogy az ellenőrzések nagyobbik része a múltat vizsgálja (tehát az új törvényt csak később fogják forszírozni), továbbá az elfogadott törvénymódosításban a büntetési tételeket az eddigi 50%-ról 75%-ra emelték és ha visszamenőlegesen, 5 év anyagát megnézve hibát találnak (esetleg vélelmezik a magánhasználatot), akkor 7 számjegyű büntetési tételekre számíts!

A programunkra nézve a létjogosultság ezentúl is fennáll (egyes híresztelésekkel ellentétben), hisz a RoadRecord nem csak útnyilvántartást, hanem kiküldetési rendelvényt is készít a törvényes formában, és adatokkal!

Legközelebb – a törvényi szöveg megjelenésekor – közölni fogjuk azt további tippekkel, és adószakértői, könyvelői interjúkat, esettanulmányokat is készítünk… figyeld a blogot!

Tetszett a cikk?Hasonló bejegyzések

Oszd meg ismerőseiddel

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is – ha kell, keményen beleállva a témába – kendőzetlen, saját gondolatokkal.

“Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg.”

Barazsy Ákos
24 995
Olvasók száma
2007Üzleti kategóriaÖsszesített 3. Hely
HVG Goldenblog